• Man - fre: 9:00 - 20:00
  • Oslo, Tlf. +47 400 00 333

Hva du kan forvente deg ved tannfylling

Når tannlegen din sier at du har et hull, innebærer det at du må få reparert tannen hvis du vil beskytte den mot videre tannråte.

Hvis tannen ikke repareres, blir hullet større og kan i verste fall føre til tap av kjevebeinet i det lange løp. Takket være fremskritt i tannlegevirksomheten, er det heldigvis smertefritt å reparere en tann i dag, så det finnes ingen grunn til å unngå å reparere den hvis tannlegen anbefaler det.

Én av de første tingene som du bør kunne forvente deg, er en samtale med tannlegen om hvilket fyllmateriale som passer for deg. Det finnes mange flere materialer å velge mellom nå enn før, og valget ditt kan avhenge av en kombinasjon av pris, forventet holdbarhet, utseende og funksjon.

Noen ulike fyllmaterialer er f.eks.:


• Gull.

Gullfyllinger er stabile og ikke-korrosive med en forventet levetid på opptil 15 år. Mange synes at det ser pent ut med gull, men det kan være dyrere enn andre fyllinger.

• Kompositt.

Komposittfyllingene lages av en blanding av glass og plast, og kan gis samme farge som tannen, slik at de bare synes hvis man ser etter på ekstremt nært hold. Materialene er ikke like holdbare som gull eller keramikk, og må kanskje byttes ut oftere.
• Keramikk.

Keramikkfyllinger er også tannfarget, og ser naturlige ut i munnen. Keramikk-kroner er mer holdbare, men er hardere enn plast, og kan derfor slite på de tennene de biter mot, spesielt om man gnisser eller presser tenner. Tannlegen din kommer til å undersøke bittet ditt, og kanskje slipe og polere kronen for å unngå tannslitasje.
• Glassionomer.

Disse glass- og akrylfyllingene binder seg til tannens emalje og tannbein, og inneholder fluor som avgis i munnen i lang tid. Det er ikke spesielt hardt, men er tiltenkt for områder i munnen som ikke er utsatt for belastning, f.eks. på tannhalser eller i fortenner. Det brukes også ofte i melketenner på barn.

Når det er på tide å reparere en tann, kommer tannlegen først til å bedøve området med lokalbedøvelse. Hvis du er veldig nervøs før behandlingen eller bedøvelsen, bør du fortelle det til tannlegen slik at du kan få hjelp til å slappe av.

Først når du ikke kjenner noe i området rundt hullet, kommer tannlegen til å fjerne tannråten i tannen med enten et spesialbor, luftblåsing, et håndinstrument eller kanskje til og med laser. Målet er det samme, nemlig å fjerne all tannråte. Hvilket instrument som brukes, kommer an på hvor hullet sitter og hvor stort det er. Det å blåse bort karies er en relativt ny metode som innebærer at tannlegen bruker et håndholdt instrument og sprayer en tynn stråle med aluminiumoksid-partikler på det området av tannen som skal behandles. Partiklene treffer tannoverflaten og tar med seg den ønskede mengden med kariøst vev uten at det vibrerer eller blir varmt. De fleste pasienter synes at metoden stort sett er smertefri. Men hvis du har et dypt hull eller hvis hullet sitter på et vanskelig sted, kommer tannlegen sannsynligvis til å bruke boret.

Når all tannråten er fjernet, er det på tide å fylle tannen. Fyllingsprosedyren er litt forskjellig avhengig av valgt fyllmateriale og hvor dypt hullet er. Visse fyllinger krever forbehandling av emalje og tannbein, eller må bygges opp i lag slik at selve formingen kan ta litt tid.

Når fyllingen er på plass, må den slipes og poleres før du kan gå hjem. Bedøvelsen forsvinner til slutt helt i lepper og tannkjøtt, men kan bli sittende i noen timer, så vær forsiktig når du spiser eller drikker, spesielt varme ting, hvis du fortsatt merker bedøvelsen. Ikke tygg på den nye fyllingen hvis tannen fremdeles er bedøvet. Etter en ny fylling er det normalt at tannen er litt følsom i opptil et par uker, men hvis tannen gjør vondt når du biter sammen eller føles for høy, må du bestille en ny time hos tannlegen ganske raskt for nedsliping. Det er det samme om følsomheten ikke minsker på noen uker.

Ikke bli urolig hvis det gjør vondt eller er følsomt i en tann som står inntil den som nettopp er reparert. Denne «overførte smerten» kommer av at nervene i den reparerte tannen sender smertesignaler til de andre. Dette er normalt, og pleier å gå over på en uke eller to.

Når du har fått en fylling, må du ta godt vare på den. Følg en regelmessig munnhelserutine med tannpuss med (helst) fluortannkrem to ganger om dagen og tanntråd én gang. Husk å gå til regelmessige kontroller hos tannlegen, slik at han/hun kan finne små hull før de blir store og problematiske, eller for at slitte fyllinger kan byttes ut i tide. Hvis du merker at en fylling er ødelagt eller har falt ut, bør du øyeblikkelig få gjort noe med det, slik at ikke tannråte på nytt får feste i tannen og kanskje skader den enda mer.

Omfattende tannløsninger for alle dine tannlegebehov.

Send spørsmål